Filip Florian era, până de curând, un nume cunoscut doar de cititorii preocupaţi de literatura română contemporană. Astăzi, la cei 39 de ani ai săi, Filip Florian este deja un nume consacrat, deşi nu are la activ decât două cărţi. Primul lui roman va fi publicat de o prestigioasă editură americană. „Degete mici“, romanul de debut al lui Filip Florian, a produs ştirea anului în lumea literară românească: la începutul lunii februarie, editura americană Harc
Filip Florian era, până de curând, un nume cunoscut doar de cititorii preocupaţi de literatura română contemporană. Astăzi, la cei 39 de ani ai săi, Filip Florian este deja un nume consacrat, deşi nu are la activ decât două cărţi. Primul lui roman va fi publicat de o prestigioasă editură americană.
„Degete mici“, romanul de debut al lui Filip Florian, a produs ştirea anului în lumea literară românească: la începutul lunii februarie, editura americană Harcourt, una dintre cele mai mari de peste Ocean, a cumpărat drepturile asupra editării cărţii în întreaga lume, cu drept de primă opţiune pentru următoarele volume ale autorului, pe toată durata vieţii. Contractul lui Florian cu americanii de la Harcourt a implicat, din declaraţiile Simonei Kessler, agentul literar care a făcut oficiile de intermediar, un avans cu patru zerouri, în dolari, şi 12,5% din încasările provenite din vânzări. „Acest avans mi-ar permite, mie, soţiei şi fiului meu să trăim la un nivel decent cam un an şi jumătate“, spune Florian. „Sau aş putea să îmi schimb maşina, veche de 21 de ani, situaţie în care aş mai avea bani probabil doar pentru vreo două luni - ce e drept, cu o maşină nouă. Dar cifrele nu sunt fabuloase; un om de afaceri ar zâmbi condescendent.“
Povestea contractului cu Harcourt a început, mărturiseşte prozatorul, în octombrie 2006, la Târgul de Car