Firmele in cauza nu si-au majorat capitalul social
Societatile mai au inca variante de supravietuire
Aproape 3.400 de societati pe actiuni si in comandita pe actiuni, reprezentand 28,5% din totalul firmelor de acest tip, risca sa dispara de pe piata. Oficiul National al Registrului Comertului a anuntat ca a demarat deja procedurile de solicitare pentru dizolvarea firmelor care nu si-au majorat capitalul social in termenul prevazut de lege. "In mai putin de doua luni vom putea sti cu siguranta care dintre societatile vizate vor fi dizolvate", ne-a spus Eugen Ghiulea, directorul general al ONRC. Acesta a adaugat ca firmele care mai doresc sa activeze pe piata au doua variante de a scapa de dizolvare. Prima este, desigur, cea de a-si majora capitalul social, cea de-a doua varianta constand in schimbarea formei juridice a societatii. Potrivit unui comunicat al institutiei, "incepand cu data de 1 martie 2007, ONRC poate formula cereri de dizolvare impotriva societatilor pe actiuni care nu si-au majorat capitalul social pana la data de 31 ianuarie 2007, in temeiul legii privind societatile comerciale".
3.373 de societati vizate
In conformitate cu inregistrarile din Registrul Comertului, la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, numarul societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni care aveau capitalul social subscris mai mic de 90.000 lei, asa cum este prevazut prin lege, era de 3.373, reprezentand 28,5% din totalul societatilor comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni.
Cele mai multe firme care nu si-au majorat capitalul social in termenul legal provin din Bucuresti (915), urmat de judetul Bihor (146) si Timis (144). In Romania sunt inregistrate la ONRC aproape 12.000 de societati pe actiuni si in comandita pe actiuni, cele mai multe in Bucuresti, Cluj, Timis si Bihor. Comandita consta in a participa baneste