Prejudiciile legate de TVA au scazut cu 45%
Cele cu carduri pe Internet, locul I din lume
Valoarea fraudelor financiare din Romania este estimata la 1-1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport realizat de o divizie a Departamentului de Stat American, care citeaza date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Contrabanda cu bunuri contrafacute, bancruta frauduloasa, fraudele legate de taxe si cele din domeniul creditelor de consum sunt principalele modalitati de frauda financiara intalnite in Romania, potrivit autorilor raportului. In opinia lor, in Romania se inregistreaza cele mai multe cazuri din lume de frauda in domeniul cardurilor pe Internet.
In ceea ce priveste fraudele legate de taxa pe valoarea adaugata, acestea sunt in scadere cu 45% fata de anii precedenti, reprezentand numai 10% din valoarea totala.
Referitor la spalarea banilor, raportul noteaza ca acest gen de infractiune provine in special din activitatea grupurilor internationale de crima organizata "care isi extind activitatea in Romania si isi spala castigurile prin intermediul societatilor cu raspundere limitata fantoma". "Coruptia larg raspandita la nivelul vamilor si a punctelor de control al frontierei din Romania si, de asemenea, din alte cateva state vecine din Europa de Est faciliteaza actiunile de spalare a banilor", se mai spune in studiul citat de Mediafax.
Liberalizarea contului de capital va creste riscul de spalare a banilor
Amintind actiunile intreprinse de Romania de-a lungul anilor pentru reducerea fraudelor financiare, raportul subliniaza ca acestea au totusi "un grad de ineficienta". Astfel, primul act normativ care a fost adoptat in vederea combaterii spalarii banilor, in 1999, prevedea, printre altele, raportarea oricarui transfer de bani care depasea 10.000 de euro. Lista entitatilor care trebuiau sa se supun