Pe amplasamentul uneia dintre cele mai mari fabrici din Timisoara, milionarul Ovidiu Tender vrea sa ridice primul zgarie-nori din Banat.
Miliardarul Ovidiu Tender a achizitionat cu aproape un milion de dolari fabrica de lana ILSA Timisoara, fosta intreprindere- fanion a comunismului. Dupa cumparare, cea mai mare parte a fabricii de lana a intrat intr-un proces rapid de demolare pentru a face loc unui cartier rezidential.
Pe cei 170.000 de metri
patrati de teren s-a demarat, deja, o investitie imobiliara estimata la 130 milioane de euro. "Ridicam un nou cartier, pe care il vom numi «Noua Timisoara». Va avea 1.500 de apartamente de clasa superioara, la standarde europene.
Vom construi spatii comerciale, un centru de afaceri, piscine publice, o parcare subterana pentru 5.000 de masini, pecum si un turn de 116 metri inaltime, pe 43 de etaje", spunea, la demararea constructiei, directorul Grupului Imobiliar "Tender", Dan Manolache.
Timp de un veac, intreprinderea timisoreana, infiintata in 1905 de o familie de evrei, a livrat tesaturi si tapiserie de mobilier tuturor institutiilor de partid si de stat. In contradictie cu cincinalul 1970 - 1975, cand Nicolae Ceausescu a supravegheat personal procesul de modernizare a fabricii, perioada 2000 - 2005 a insemnat disparitia ILSA din peisajul industrial al Timisoarei.
Fabrica a fost pusa pe butuci de fostul director, Viorica Dumitras, si primul actionar important al societatii, Niculina Caraseg, care au fost acuzate ca au prejudiciat unitatea cu mai multe miliarde de lei.
Cercetarile procurorilor au scos la iveala faptul ca in perioada octombrie 1999 - septembrie 2000, Viorica Dumitras a prejudiciat intreprinderea cu peste 2,7 miliarde de lei vechi, prin insusirea de bunuri din gestiune pe baza unor acte false.
Niculina Caraseg, care, potrivit Politiei, s-a dat drept patr