Suprafaţa medie alocată unui angajat în România nu depăşeşte 12 mp, iar tendinţa este de scădere. Motivul pentru care stăm mult mai „înghesuiţi“ decât alţi europeni este criza spaţiilor de birouri din clasele superioare, ofertele de închiriat nereuşind să acopere cererea. În România, costurile totale ale ocupării unui spaţiu de birouri sunt de circa 20 euro/mp/lună, incluzând şi întreţinerea şi serviciile aferente, potrivit unui raport al agenţiei im
Suprafaţa medie alocată unui angajat în România nu depăşeşte 12 mp, iar tendinţa este de scădere. Motivul pentru care stăm mult mai „înghesuiţi“ decât alţi europeni este criza spaţiilor de birouri din clasele superioare, ofertele de închiriat nereuşind să acopere cererea.
În România, costurile totale ale ocupării unui spaţiu de birouri sunt de circa 20 euro/mp/lună, incluzând şi întreţinerea şi serviciile aferente, potrivit unui raport al agenţiei imobiliare Richard Ellis. De cinci ori mai puţin decât la Londra (100 euro/mp/lună) şi la jumătate faţă de costurile pentru spaţiile de birouri din Frankfurt. Suntem cei mai ieftini pe piaţa birourilor şi dacă ne comparăm cu ţările vecine. La Varşovia, aceste costuri ajung la 23 euro/mp/lună, iar la Praga, la 21 euro/mp/lună.
Cu toate acestea, românii sunt nevoiţi să lucreze tot mai „înghesuiţi“ în birouri. Cererea pentru astfel de spaţii depăşeşte cu mult oferta, programarea pentru închirierea unei clădiri noi trebuind să se facă chiar din faza de construcţie. O companie aşteaptă, de regulă, între trei luni şi un an pentru a se muta în noul sediu.
Spaţiul mediu alocat unui angajat român, de 12 mp, este similar celui din Cehia. Mai prost stau doar ruşii şi polonezii, cu zece mp/persoană. Alţi angajaţi europeni se bucură, însă, de un spaţiu mai mare. În Ungaria, media este de 15 mp,