Volumul de falimente in randul companiilor din Romania a crescut anul trecut cu peste 45%, comparativ cu 2005, arata un studiu realizat de Coface Romania.
In total, existau 10.431 de firme aflate in diferite stadii ale procedurii de faliment, dintre care 4.604 se aflau in procedura de faliment deschisa, 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.
Au fost luate in evidenta firmele aflate in faliment, reorganizare judiciara si firmele pentru care s-a inchis procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.
Comertul cu amanuntul l-a depasit pe cel en-gros la falimente
Cel mai riscant sector de activitate romanesc in 2006 a fost comertul, unde s-au inregistrat 37% din numarul total al falimentelor. Mai mult, in acest sector numarul falimentelor este in crestere fata de 2005, cand detinea o pondere de 34,9%. Retailul a depasit comertul en-gros, care ocupa prima pozitie in 2005. Cei mai afectati au fost micii comercianti, unde s-a accentuat numarul de falimente.
Acest fapt confirma tendinta din ultimii ani de migrare a clientilor catre marii retaileri, de tip hypermarket, supermarket, cash & carry si complexe comerciale de tip mall. Retailerii mari si-au majorat numarul de magazine in 2006 cu 40%, in raport cu anul precedent, astfel incat, la finele lunii ianuarie 2007, erau 263 de unitati de acest gen in Romania.
Agricultura, industria alimentara si constructiile, in top la falimente
Dupa comert, urmatoarea pozitie la numar de falimente este ocupata de agricultura, cu 1.382 de firme insovente, ceea ce inseamna 13,25% din numarul total. Dupa comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul si agricultura, urmeaza industria alimentara si a b