Reducerea de catre BNR a dobanzii de politica monetara de la 8,75 la 8%, cat si relaxarea conditiilor de creditare, prin eliminarea restrictiilor impuse pana acum, nu au produs inca efecte majore asupra politicilor bancilor comerciale din Romania. Pentru banci ramane destul de profitabil sa-si plaseze banii la BNR in depozite cu scadenta la o luna, remunerate cu dobanda de 8%/an, sau certificate de depozit cu scadenta la trei luni, unde ultima dobanda medie a fost de 6,93%, cat si in emisiunile de titluri de stat organizate de Ministerul de Finante. Astfel, la licitatia de la inceputul acestei saptamani, Finantele au platit o dobanda medie de 7,03%/an pentru certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni, randamentul maxim acceptat fiind de 7,39%, valori care au depasit precedentele emisiuni.
Bancherii considera ca piata va pune accentul pe diversificarea produselor de economisire si de creditare, dupa ce oficialii Bancii Nationale au afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca vor renunta la restrictia privind limitarea gradului de indatorare a populatiei si impunerea unui avans minim de 25% pentru imprumuturile ipotecare. In acest context, BNR nu va mai impune institutiilor de credit sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare si 30% in cazul celor de consum, respectiv 40% plafonul general pentru toate creditele adunate.
Decizia BNR va oferi oportunitati mai mari pentru clientii cu venituri peste medie, dar probabil ca si cei cu venituri mai mici vor putea obtine mult mai usor credite.
De asemenea, ridicarea restrictiilor va oferi bancilor mai mici sansa de a-si majora cota de piata, acestea mizand, inca de la inceputul anului, pe o schimbare a politicii bancii centrale, care trebuia sa se alinieze, in urma integrarii in UE, la normele europene. Un bun exemplu este scaderea dobanzilor la creditele