Romanii nu-si dau banii pe mana fondurilor mutuale
Doar 0,36% dintre romani isi plaseaza banii in unitati de fond
In tarile vecine, investitiile se ridica la 300-500 euro/locuitor
Pentru investitorii deja existenti, dar si pentru cei care se gandesc sa investeasca in unitati de fond, este necesar sa stie ce are de oferit un fond de investitii.
Investitiile in fonduri sunt inca la un nivel redus, iar numarul investitorilor este foarte mic in comparatie cu tarile mai dezvoltate. In prezent, doar 0,36% dintre romani isi plaseaza banii in unitati de fond. "Ponderea investitiilor in fonduri din Produsul Intern Brut era in decembrie de 0,2% in Romania, in timp ce in Ungaria ajungea la 5,5%, in Slovacia la 5%, iar in Polonia si Germania ajungea la 6,9% si, respectiv, 11% din PIB", a declarat Adrian Tudose, director executiv al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. In 2006, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 8% si a ajuns la 97 de miliarde de euro.
"Totalul activelor gestionate de societatile de asset management din Romania se cifra la nivelul de 199 milioane euro, la sfarsitul lunii februarie 2007, nivel ce reprezinta o investitie de aproximativ 9 euro/locuitor, nivel extrem de scazut chiar si in raport cu celelate tari din estul Europei", a declarat Madalin Serbanescu, director marketing Certinvest.
Conform reprezentantilor companiilor de asset management, in tarile invecinate, investitiile se ridica la 300-500 de euro/locuitor, ca sa nu mai vorbim de valori de 21.000 euro/locuitor in Franta sau 42.000 de euro pe cap de locuitor in SUA.
Subscrieri de 616,7 lei/investitor in februarie
Cei 78.649 de investitori existenti la sfarsitul lunii februarie au subscris, in ultima luna, 48,5 milioane de lei, in cele 33 de fonduri mutuale existente, cea mai mare pondere intrand in unitati