Micii producatori de produse de panificatie au fost inchisi sau sunt pe cale de a-si reduce activitatea, in urma impunerii normelor europene in domeniul productiei de panificatie si morarit. Motivele sanctionarii lor au fost multimple: atelierele de lucru sunt prea mici, nu au destule incaperi pentru fluxul de productie si normele de igiena nu sunt indeplinite „ca la carte”.
Potrivit Directiei Sanitar-Veterinare Prahova, numai de la inceputul acestui an 15 brutarii au fost inchise definitiv, la patru activitatea a fost suspendata temporar, iar doua au primit suspendare pentru un an. „Nu se respecta conditiile de igiena. In spatiile unde se depoziteaza faina este mucegai, iar peretii se cojesc.
Lavetele cu paine sunt pline de praf si sunt asezate direct pe jos”, ne-a declarat doctorul George Stratulat din cadrul Directiei Sanitara Veterinara Prahova. „Eu nu am sute de mii de euro sa modernizez brutaria cum impune UE. Inchid pravalia si ma intorc acasa la mine”, spune unul dintre turcii care au facut bani frumosi din activitatea de panificatie.
Parerile clientilor sunt impartite. Daca unii le considerau insalubre, altii sunt nemultumiti ca vor fi nevoiti sa mearga la supermarket pentru painea cea de toate zilele. „Eu imi cumparam painea de la brutaria din cartier. Acum ca au inchis-o trebuie sa merg dupa ea cu autobuzul”, spune Mitica anton, unul dintre nemultumiti.
Inca de anul trecut, patronii din morarit erau avertizati ca trebuie sa modernizeze unitatile in conformitate cu normele europene. Acestea vizeaza modificari in procesul de fabricare al painii, dar si in comportamentul igienico-sanitar al angajatilor din brutarii. De asemenea, painea trebuie comercializata numai ambalata Micii producatori de produse de panificatie au fost inchisi sau sunt pe cale de a-si reduce activitatea, in urma impunerii normelor europene in d