Lars Jonsson, un fermier in cautare de angajatiFoto: HotNews.ro
Nu numai in Spania sau Portugalia, ci si in Danemarca exista est-europeni care muncesc in agricultura. Ei sunt mult mai bine platiti fata de cei care muncesc in sudul Europei, iar tinerii est-europeni pot beneficia in plus de o educatia necesara intemeierii unor ferme in tarile lor de origine.
Agricultura - doar pentru cei care stiu engleza
Lars Jonsson este un fermier danez care detine 200 de hectare de teren la 40 de km de Copenhaga. Discuta cu mine, intr-o engleza ireprosabila, de la cate animale a vandut in 2006 (80.000 de porci) si pana la politica Statelor Unite in Orientul Mijlociu.
Ferma sa ii aduce un venit anual net de 80.000 de euro. Lucreaza cu numai doi angajati care sunt platiti mai mult decat onorabil: daca fac practica, adica daca lucreaza jumatate de norma, tinerii castiga in jur de 9.000 euro pe an. Pentru un angajat cu norma intreaga, salariul trece de 18.000 de euro pe an (muncind in medie 37 ore pe saptamana).
Totul imprejur este tehnologie de inalta calitate, se lucreaza cu computerul si intr-o masura din ce in ce mai mica cu mainile. „La inceput, ne spune Lars Jonsson, este mai greu pentru est-europeni, dar ei invata foarte rapid si devin in stare sa foloseasca si tehnologia”.
Lars a avut anul trecut si un lucrator din Estonia. Tara de provenienta a celor mai multi lucratori din Est ramane insa Polonia.
Sunt foarte multi est europeni care lucreaza la ferme daneze. Nu avem prea multi oameni care sa lucreze in agricultura. Cei veniti din Europa de Est sunt lucratori destoinici. Unii vor sa invete mai mult despre ceea ce inseamna sa ai o ferma in tarile lor si merg si la scolile agricole din Danemarca. Fermierii danezi sunt bucurosi sa aiba
lucratori est-europeni. - Lars Jonsson, fermier danez
Lars