Sighişoara este oraşul mureşean cu cel mai puţin spaţiu verde pe cap de locuitor: doar 2,34 metri pătraţi din totalul de 7,72 hectare de spaţii verzi deţinute. Aceste date sunt cuprinse
într-o statistică dată publicităţii de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, citată de NewsIn.
Calculele s-au făcut pe baza datelor transmise de administraţiile locale, iar conform legii, prin spaţiu verde se înţelege "toate spaţiile cu verdeaţă deţinute de administraţia publică locală sau de persoane fizice."
Primarul Dorin Dăneşan a declarat săptămâna aceasta într-o conferinţă de presă că sighişorenii ar avea teoretic spaţii verzi la dispoziţie unde să se recreeze, dând ca exemplu platourile din împrejurimile oraşului: Breite şi Vila Franka. Breite este situat în extravilan, iar Vila în intravilan.
Cât priveşte alte spaţii cu verdeaţă din intravilanul oraşului, precum parcuri, grădini sau împrejurimile blocurilor, primarul a precizat că o parte din acestea vor mai trebui sacrificate în viitor pentru construcţia de parcări.
APM Mureş a atenţionat toate Primăriile din judeţ că au obligaţia să creeze spaţii verzi şi să asigure regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi deţinute în baza unor documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului aprobate conform legii.
Recomandările APM au în vedere transformarea terenurilor neproductive, a altor categorii de terenuri şi a celor eliberate de construcţii ori aplicarea unor metode alternative, pe baza unor proiecte de specialitate peisagistică şi urbanism.
Sursele de finanţare necesare pentru aplicarea măsurilor de administrare şi gospodărire a spaţiilor verzi vor fi prevăzute în bugetele locale, începând cu anul 2008.
Recomandarea Uniunii Europene este să existe minimum 12 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de… 50 mp. @N_