Modificarile aduse de Guvern Legii Contabilitatii nr. 82/1991 au starnit mai multa confuzie in randul specialistilor din domeniu. In loc sa aduca claritate, aceste modificari adancesc si mai mult confuziile, atat in cazul situatiei financiare, dar si a unor initiative noi, cum ar fi depunerea suplimentara a unor raportari anuale.
Mai mult, potrivit unor contabili din cadrul sectorului bancar, exista temerea ca situatiile financiare vor deveni tot mai stufoase. Exista si o parte buna, cred specialistii. Creste volumul de responsabilitati asupra contabilului, fapt care va determina si o crestere a salariului acestuia.
Aceste modificari au fost prezentate intr-un material pe site-ul Guvernului, care nu continea insa si textul integral al modificarilor. Care a fost de negasit.
Situatia financiara in acest moment
Pana acum, prin legea nr. 82/1991 a contabilitatii, la articolul 35, era prevazut ca situatiile financiare se depuneau in trei exemplare, unul la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor (adica la Administratia Financiara), un exemplar la Registrul Comertului si unul era pastrat de firma.
Termenul pentru depunerea acestor situatii financiare era de 150 de zile (31 mai 2007) pentru persoanele juridice, care aplica reglementari contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, etc.).
Pentru celelalte persoane juridice termenul era de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar (30 aprilie 2007).
Neclaritarile situatiei financiare
Totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Exista opinii care sustin ca termenele de 120 / 150 zile pentru depunerea situatiilor financiare sunt inca aplicabile, dar exista si alte interpretari. Una dintre acestea ne-a fost expl