• Tony Blair a propus modernizarea sistemului de descurajare nucleara Trident
Blair a propus cheltuirea a 15 pana la 20 de miliarde de lire sterline (intre 22,3 si 29,7 miliarde euro) in urmatorii 30 de ani, pentru fabricarea de noi submarine care sa poata transporta rachete Trident. Acestea ar putea intra in exploatare in aproximativ 17 ani.
In plus, Blair propune si ca Marea Britanie sa se alature programului american de "prelungire" a vietii rachetelor Trident pana in 2042 sau chiar 2050.
Propunerile au provocat nemultumire in propriul partid, Partidul Laburist, dar au sustinerea conservatorilor din Parlamentul britanic. Principalele critici care se aduc invoca ideea ca in noua conjunctura internationala de dupa sfarsitul Razboiului Rece nu ar mai fi necesara modernizarea arsenalului nuclear. La aceasta, Tony Blair a amintit amenintarile reprezentate de state cum ar fi Coreea de Nord, care sunt deja sau ar putea intra in curand in posesia unor bombe nucleare. Mai mult, "nu este doar imaginatie" ideea unor state care ar putea "sponsoriza terorismul nuclear de pe teritoriul lor", a avertizat Blair.
Unii au pus sub semnul intrebarii si motivul introducerii acestui proiect in dezbaterea actualei legislaturi, acuzandu-l pe Blair ca este preocupat mai mult de "mostenirea" pe care o lasa decat de problemele cu adevarat urgente. Dar, data fiind amploarea proiectului si perioada destul de indelungata pe care o presupune finalizarea, amanarea ar echivala cu respingerea lui, a explicat premierul.
Argumentele lui Blair nu au fost insa destul de convingatoare pentru unii dintre colegii sai de partid. Doi dintre acestia – Nigel Griffiths si Jim Devine – au demisionat din functiile guvernamentale pe care le detineau (secretar de stat pentru relatiile cu Camera Comunelor, respectiv secretar de stat adjunct in Ministerul Sanatatii) pentru a-