La mijlocul verii lui 1921, guvernul prezidat de generalul Al. Averescu isi simte zilele numarate. Imprudenta de a aduce in dezbaterea Parlamentului o lege privind nationalizarea Societatii "Resita" il nemultumise pe I.I.C. Bratianu. Liberalii isi vedeau astfel amenintate interesele la cele mai mari uzine metalurgice din tara. Totodata, Ionel Bratianu constatase ca Averescu - pe care el il adusese la putere, socotindu-l doar un sef de guvern manevrabil - dadea prea multe semne de independenta, iesind din conventiile jocului politic. Singura solutie: rasturnarea cabinetului.
G.T. Kirileanu (1872-1960), bibliotecarul Palatului Regal, noteaza toate aceste tribulatii. In plus, consemneaza si framantarile Printului Barbu Stirbei, mahnit de a se vedea indepartat de la favorurile Reginei Maria, inlocuit fiind cu un strain, aventurier si afacerist, locotenent-colonelul canadian Boyle. Tot ce-i ramane Printului este sa-i scrie zilnic Reginei, consolandu-se cu gindul ca va arata, odata si odata, Suveranei sale aceste epistole... (Ioan Lacusta)
Luni, 18 iulie.
Printul Stirbei intors de la Sinaia ma intampina:
- Va incurcati din ce in ce mai rau. Dumneata taci, ori se vede ca esti de aceeasi parere cu domnul Misu care nu da importanta nici unui fapt pentru viitor. Pana acuma stiau numai cativa ce fel de om este Regele. Acum va afla toata lumea. Caci el este singurul vinovat de situatia in care am ajuns.
- Aud ca Regele si domnul Misu ar fi determinat pe general (Averescu), Take si Titulescu de a nu mai prezenta la Senat, Resita.
- Dar atunci de ce n-au impiedecat retragerea opozitiei din Parlament?
Iesind in strada, Printul Stirbei zareste pe Iorga si foarte interesat se duce spre el. Iorga il intampina:
- Daca vom lasa sa treaca aceasta ocazie, atunci guvernul acesta se eternizeaza la putere. Ai vazut interviul lui (Arge