"Italia mi-a oferit siguranta ca, daca merg pe strada si sunt insultata sau violata, in spital ma vor ingriji, politia va cauta vinovatul, lumea din jur ma va sprijini, iar ziarele nu vor specula pe seama tragediei mele." - Miruna Cajvaneanu
A plecat in Italia cu doua valize, un fierbator electric si o traista cu mancare. Asta era toata agoniseala ei, la 20 de ani. S-a trezit brusc in inima Romei, fara sa stie sa intrebe nici macar cat e ceasul. La inceput le-a spalat italienilor podele, le-a reparat calculatoare si i-a scolit cum sa navigheze pe internet. Acum, Miruna Cajvaneanu a ajuns in topul 50 al personalitatilor italiene.
A votat-o pe un portal publicul italian, dupa ce a fost premiata la un concurs de eseuri organizat de Primaria Roma. Tema: "Io e Roma". S-au batut 90 de participanti din 30 de tari. Ce le-a placut la ea? Ca a demonstrat o... "reflectie poetica asupra Romei". Criticii italieni i-au pus eticheta de "scriitoare" si au coplesit-o cu elogii.
"Autoarea a stiut sa descrie cu o forta care emotioneaza pe cine iubeste cu adevarat Roma, o forta capabila sa ma ajute sa vad orasul meu natal cu alti ochi, sa o descopar cum nu am vazut-o niciodata... acea persoana se poate considera cu siguranta mult mai roman decat cineva care s-a nascut aici", scria un critic italian cunoscut.
Cat a strans din dinti pana sa obtina toate astea? Vreo 8 ani. "Am ajuns la Roma cu o bursa Erasmus. Cand mi-am terminat studiile, profesorul meu de Istorie a Europei Orientale, Caccamo, m-a incurajat sa raman. Am hotarat sa risc, inscriindu-ma la Universitatea la Sapienza din Roma, specializarea Relatii Internationale", spune Miruna.
Profesorul Caccamo are un renume international in studiul Istoriei Europei Orientale. Orice student s-ar fi simtit onorat sa lucreze cu un om de asemenea talie. Facultatea inceputa in tara nu