Capital scrie ca numarul falimentelor a crescut vertiginos anul trecut in comparatie cu 2005, iar ritmul se va mentine, cel mai probabil, si in 2007. Aproape o cincime (18%) din companiile care erau insolvabile anul trecut aveau sediul in Bucuresti. Jurnalul National prezinta topul judetelor in care acest fenomen a avut cea mai mare amploare.
Tot mai multe firme se declara in incapacitate
Pana in vara anului trecut, familia lui Stefan Popescu traia cu banii adusi de micul magazin pe care il detinea la parterul unui bloc din zona 13 Septembrie din Capitala. Daca in anii ‘90 afacerea mergea struna, deschiderea primelor hipermarketuri a inceput sa schimbe obiceiurile de cumparaturi ale oamenilor din cartier.
„Ii vedeam descarcand din masini pungile de la Carrefour sau Cora si stiam ca n-o sa mai treaca pe la mine decat in situatii de urgenta“, spune barbatul. Insa ceea ce a ingropat definitiv afacerea a fost constructia unui supermarket sub marca Primavara in imediata apropiere a magazinului.
„Dupa aceea am intrat, asa, intr-un fel de cerc vicios. Nu mai puteam avea marfa prea variata, pentru ca nu se vindea si insemna sa-mi blochez banii sau chiar sa-i pierd, in caz ca expira, iar cumparatorii plecau nemultumiti ca nu gaseau ce le trebuia si multi dintre ei nici nu se mai intorceau a doua oara.
Am inceput sa avem datorii si probleme cu furnizorii, asa ca, atunci cand a venit vacanta si nu i-am mai avut de clienti nici pe elevii de la liceul din apropiere, am decis sa lichidam“, povesteste Stefan Popescu.
Firma sa este doar una din cele peste 3.800 de companii activand in comert care erau in stare de faliment la sfarsitul anului trecut, conform unui studiu realizat de Coface Romania.
De altfel, afacerile din retail, respectiv comert angro si distributie ocupa primele doua locuri ale clasam