A fost gasit de pescari, in largul costelor Floridei, mai mult mort decat viu, plutind in deriva pe o camera de aer de la o roata auto. Era 25 noiembrie 1999 si americanii isi sarbatoreau linistiti Ziua Recunostintei, fara sa stie ca micutul neufragiat (nu avea decat sase ani), intrat brusc in vietile lor, urma sa devina subiectul unuia dintre cele mai mediatizate si controversate cazuri de imigrare si azil politic din istoria Statelor Unite.
Baiatul era Elian Gonzalez, un nume mai mult decat cunoscut astazi, protagonist fara voie al unui conflict de proportii intre Statele Unite si Cuba. Sa ne amintim pe scurt evenimentele. Copilul cubanez parasise Cardenas, localitatea sa natala, impreuna cu mama lui si alte 10 persoane care intentionau sa intre ilegal in Statele Unite, la bordul unei ambarcatiuni improvizate. O mica furtuna le-a rasturnat barca, fiind nevoiti sa se salveze cu ajutorul a doar doua camere de aer existente la bord. Toti fugarii au murit, in afara de Elian si de alti doi insi. Mama baiatului, desi se afla cu el pe camera de aer dupa ce barca s-a rasturnat, s-a dezechilibrat si, cum nu stia deloc sa inoate, s-a pierdut imediat in ocean. Dupa ce a plutit zeci de ore in deriva, Elian a ajuns langa Fortul Lauderdale din Miami, unde a fost recuperat. Din acel moment, el a devenit scanteia unui nejustificat conflict politico-diplomatic dintre Statele Unite si Cuba. Conform legilor americane, transfugii cubanezi care pun piciorul pe pamant american pot ramane aici. Legea se aplica si pentru naufragiatii gasiti in apele teritoriale americane. Acesta a fost argumentul forte pe care rudele din Miami ale lui Elian l-au invocat pentru ca baiatul sa ramana in America.
Juan Miguel Gonzalez, tatal lui Elian, se despartise de mama baiatului, iar copilul ii ramasese ei in ingrijire. Femeia nu si-a anuntat sotul ca vrea sa emigreze impreuna cu fiul ei