Scolile nu mai sint sigure. Paznicii stau la intrare mai mult de forma, fiindca in caz de pericol nu fac decit sa sune la politie sau la jandarmerie si sa ceara ajutor. Fortele de ordine au intervenit de trei ori numai in ultimele doua saptamini, ca sa calmeze spiritele. In sfirsit, autoritatile s-au gindit sa ia masuri. Promulgata de seful statului, legea privind cresterea sigurantei unitatilor de invatamint a fost publicata in Monitorului Oficial.
Mai departe, e treaba Inspectoratului Scolar. "Acest act normativ este binevenit, deoarece multe scoli s-au confruntat sau se confrunta cu multe acte de violenta care pun in pericol atit elevii, cit si cadrele didactice", recunoaste Dorel Baila, purtatorul de cuvint al ISJ.
Pe banii Consiliului Judetean
Legea da mina libera directorilor de scoli sa transforme scolile in fortarete, daca au bani. Imprejmuirea, iluminarea si sistemele de alarma vor fi finantate de Consiliul Judetean Toti directorii scolilor sibiene se vor intilni la sediului Inspectoratului Scolar Judetean, ca sa afle cum se aplica noua lege.
"La nivelul judetului se va elabora si aproba, de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar, al Inspectoratului Judetean de Politie si ai autoritatii administratiei publice locale, sistemul cadru de asigurare a protectiei unitatilor scolare, a sigurantei elevilor si a personalului didactic. Toate acestea se vor realiza sub sub atenta coordonare a prefectului", a dat asigurari Dorel Baila, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu.
Un rau necesar
Cum paznicii trebuie platiti si sistemele electronice sint scumpe, tinerii sint ajutati sa se apere singuri. Pentru inceput, trebuie sa poata recunoaste un "musafir" nedorit. Asa ca vechea uniforma, dispretuita de gener