Prozator, eseist si jurnalist a carui semnatura este frecvent intalnita in presa postdecembrista, Cristian Teodorescu a absolvit Facultatea de filologie a Universitatii din Bucuresti, fiind un reprezentant de varf al generatiei '80, de la care, dupa cum insusi marturiseste, nu va abdica niciodata. Este laureat a doua premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania: in 1985 (debut) si in 1996.
- Conduceti, din anul 2005, editia in limba romana a revistei Le Monde diplomatique. Era nevoie de o asemenea publicatie la noi?
- Revista ar fi fost o aparitie interesanta si de tinuta chiar daca n-as fi fost eu redactorul ei sef. Le Monde diplomatique are peste 300.000 de exemplare vandute in Franta si, cu editiile din alte tari, trece de un milion de exemplare. In Romania pare si este altceva fiindca vine in raspar fata de fenomenul tot mai raspandit de condensare a textului atat in cotidiane, cat si in periodice. Le Monde diplomatique e o revista de stanga in Franta, dar nu e o publicatie care depinde de stanga politica din Hexagon. E creditata de cititori ca o revista independenta de oscilatiile stangii politice franceze. Din aceasta cauza, cred, Le Monde diplomatique, care e un lunar, nu are probleme cu scaderea tirajului, ca alte publicatii. Dar sa revin la intrebarea dvs. daca era nevoie in Romania de o revista de acest tip. Cred ca da. Fiindca e nevoie la noi in tara ca oamenii care cred intr-o stanga de atitudine sa nu se simta niste ciudati, sa nu se simta nici continuatori ai totalitarismului comunist si sa-si exprime punctul de vedere fara a fi etichetati drept nostagici ai ceausismului.
- Cum se impaca politica si dosarele internationale din LMD cu literatura? V-ati lansat ca prozator, sunteti detinatorul a doua premii USR si iata, in ultimul timp, sunteti din ce in ce mai publicist.
- Presupun ca peste 20 de ani nu ma va mai intreba nimeni