În blocul de pe strada Teiuş nr. 2 locuiesc 60 de familii. Dintre acestea, numai 16 au mai rămas clienţi CET. Şi-au luat repartitoare cu ceva timp în urmă ca să-şi protejeze iarna buzunarele. În schimb, au ajuns să tremure de frig în propriile locuinţe.
5 milioane, cu tot cu economii
„Am cumpărat apartamentul în data de 21 noiembrie şi în decembrie m-am mutat. Caloriferele aveau repartitoare şi m-am bucurat că o să fac economie la energia termo. Caloriferele au funcţionat două săptămâni şi pentru perioada asta am avut de plătit 3 milioane şi 400 de mii de lei. Am crezut că cei care au stat acolo m-au minţit şi ne-au lăsat cu datorii, astfel că în ianuarie am deschis caloriferele tot cam 2 săptămâni. Mi-a venit 5 milioane şi 200 de mii. Dacă îl lăsam toată luna, îmi venea peste 10 milioane. Măcar dacă mă lăfăiam în căldură, dar în casă erau vreo 15 grade”, ne-a spus Eugenia Tunea (foto), o locatară proaspăt mutată în acel bloc. Locatara ne-a arătat calculele din care reieşeau facturile de la încălzire, emise de FGH firmă care se ocupă de repartizarea costurilor de la încălzire în sistem centralizat, pentru cei care au repartitoare.
Ca pe vremea lui Ceauşescu
Vecinii care locuiesc de mai mult timp în bloc şi cunosc situaţia, nu se încumetă să dea drumul la repartitoare. „Lăsăm caloriferul deschis nici două ore pe zi, seara. Nici nu apucă să se încălzească bine, că trebuie să-l oprim. Aşa că ne îmbrăcăm mai gros în casă, ne încălzim la aragaz”, a spus un vecin de-al femeii. Ei reuşesc astfel să menţină costul întreţinerii sub 2 milioane de lei, cu riscul de a îngheţa în propriile case. Au avut noroc de o iarnă blândă, fără temperaturi prea scăzute. Vizionarea filmului preferat se face cu pătura peste ei şi cu caloriferul electric la picioare. În bucătărie nici nu mai deschid repartitoarele, pentru că se încălzesc de la aragaz. A