Cetatenii canadieni risca sa fie nevoiti sa-si procure vize pentru a calatori in Uniunea Europeana, daca Ottawa nu elimina vizele pentru cetatenii a opt dintre noile state membre UE, printre care si Romania, transmite publicatia La Presse, in editia sa electronica.
Aderarea a 12 tari la UE, la 1 mai 2004, a devenit de peste patru ani motiv de conflict intre UE si Canada, pe tema vizelor. Ottawa mentinuse, inainte de aceasta data, principiul reciprocitatii cu statele membre UE, dispensand cetatenii straini de viza la intrarea in tara.
Cei 12 membri UE au eliminat vizele pentru cetatenii canadieni, in conformitate cu politica Uniunii Europene, dar Ottawa a recurs la aceleasi masuri numai in cazul Ciprului, Maltei, Ungariei si Estoniei.
Aceste concesii sunt departe insa de a satisface asteptarile Uniunii Europene.
"Comisia Europeana si noile state membre continua sa exercite presiuni asupra Canadei, somata sa renunte, la sistemul de vize si i-ar putea impune sanctiuni in acest sens, care sa interzica diplomatilor canadieni si altor detinatori de pasapoarte oficiale canadiene sa obtina viza pentru a intra in orice stat membru UE", se arata intr-un document de informare adresata Ministerul canadian al Cetateniei si Imigratiei.
Guvernul canadian a transmis oficial Uniunii Europene ca se angajeaza sa inlature sistemul de vize pentru statele vizate, de indata ce acestea "vor corespunde criteriilor stabilite de Canada" in domeniul vizelor. Cetatenii canadieni risca sa fie nevoiti sa-si procure vize pentru a calatori in Uniunea Europeana, daca Ottawa nu elimina vizele pentru cetatenii a opt dintre noile state membre UE, printre care si Romania, transmite publicatia La Presse, in editia sa electronica.
Aderarea a 12 tari la UE, la 1 mai 2004, a devenit de peste patru ani motiv de conflict intre UE si Canada, pe tema v