Dupa vinzarea activelor si plata salariilor compensatorii, Terom SA va ramine cu datorii la stat de circa 10 milioane de euro.
In schimb cei care s-au invirtit pe linga fabrica ieseana cit timp a fost privatizata s-au ales cu averi de ordinul milioanelor de euro u pina in prezent, nimeni nu a fost tras la raspundere. Toata lumea stringe din umeri si arata discret cu degetul in lateral. Imensa paguba, datorata nepasarii sau complicitatii functionarilor statului, va fi suportata de contribuabili
Nota de plata a privatizarii SC Terom SA, ce va fi gata in curind, vine direct pe numele contribuabililor ieseni. Calculele „Ziarului de Iasi" arata ca locuitorii judetului vor trebui sa achite cel putin 10 milioane de euro pentru a acoperi pagubele ce vor ramine in urma lichidarii fabricii iesene.
In medie, fiecare familie din judet ar trebui sa achite 40 euro pentru a acoperi gaura ce s-a cascat dupa experimentul privatizarii combinatului iesean de fire. De partea cealalta, fostii patroni, sirienii Ammar si Hassan Nanaa, cit si cei care au gravitat in jurul afacerii, si-au umflat buzunarele cu sume de ordinul milioanelor de euro.
"Ziarul de Iasi" va prezinta astazi, pe larg, povestea a ceea ce este, cu siguranta, cel mai mare tun dat pe ruinele zonei industriale iesene. Sa judecam la rece lucrurile petrecute, unul dupa altul.
Scurta poveste a privatizarii
La finele anului 2002, politicienii PSD ieseni anuntau cu surle si tobe, ca pe un mare succes, incheierea privatizarii Terom. Dupa doar doi ani, a venit rindul politicienilor PNL-PD sa vina cu un nou anunt „de succes": Terom a revenit la stat. O analiza a bilanturilor fabricii inainte si dupa privatizare arata un adevarat dezastru.
Ani la rind, autoritatile s-au mult