Investitiile individualizate, mult mai flexibile si mai profitabile decat traditionalele depozite bancare, au atras din ce in ce mai mult atentia si finantele romanilor cu dare de mana, suma medie pe care acestia au investit-o in conturi individuale de investitii ajungand in prezent la 416.520 de lei (122.867 de euro).
Societatile de administrare a investitiilor pun la dispozitia clientilor cu bani, dar care nu au timpul necesar sa se ocupe personal de investitii, posibilitatea de administrare individualizata a disponibilitatilor financiare.
In schimbul unui comision de administrare, posesorul unei sume minime de 100.000 de lei isi poate deschide un cont de investitii la una dintre societatile de administrare existente pe piata.
Certinvest, SIRA, BT Asset Management si Raiffeisen Asset Management sunt doar cateva dintre societatile care desfasoara astfel de servicii personalizate de investitii.
Valoarea totala a conturilor individuale se ridica in ianuarie 2007 la 62,5 milioane de lei (17,8 mil. euro), mai mult cu 44 de milioane fata de sfarsitul anului 2005. Nu doar valoarea activelor nete a crescut in ultimii doi ani, ci si numarul conturilor administrate.
Daca in 2005 trei societati de administrare detineau 44 de conturi individuale de investitii, in prezent numarul societatilor s-a triplat, iar cel al conturilor a crescut de aproape patru ori, pana la 150.
Piata conturilor individuale de investitii este in continua crestere, perspectivele ridicate de castig atragand tot mai multi investitori.
Diferenta fata un fond de investitii consta in faptul ca daca un fond de investitii trebuie sa respecte anumite cerinte legate de alcatuirea portofoliului, administratorul unui cont individual poate investi practic in orice tip de instrument, cu conditia sa fie respectata structura de portofoliu stabilita cu clientul.
"Persoane