Aceasta expresie este foarte vehiculata in lumea fotbalului pentru aceia care doresc sa pacaleasca sortii jocului in favoarea lor. Adesea jocul pasiv, la trecerea timpului este sanctionat de catre destin, multe goluri fiind primite in ultimul minut de joc si adesea in prelungiri.
Exista insa si varianta lui istorica, jocul la trecerea timpului in istorie, alimentat daca vreti, de foarte uzitatul "merge si asa". Sanctiunea istorica exista in timp, dejucand destinele a doua-trei generatii nevinovate.
Undeva pe la 1856 proaspatul doctor Nicolae Kretzulescu, intors de la Paris pentru a schimba cate ceva in tara sa, scria despre acest tip de joc la trecerea timpului: "Domnitorii pamanteni nu se socoteau in tara decat ca arendasi. Sub raportul moral, aceste guverne au corupt tara; era indeajuns ca vreo persoana sa arate cinste, capacitate, pentru ca ea sa fie persecutata si indepartata pentru totdeauna de la afacerile publice".
Rezultatul unui astfel de joc pierdut in prelungirile istoriei a fost o societate cariata, corupta si indiferenta cu ea insasi, in sensul ca "merge si asa". Iata o alta marturisire de la 1856: "Oamenii ce se afla astazi in capul guvernului, ocupandu-se de uneltiri ale lor, si nicidecum de administratia tarii, au distras toti functionarii, de la mic pana la mare si chiar autoritatile comunale si judetene de la indeplinirea datoriilor, ce le impun legile, spre a-i intrebuinta la scopurile lor demagogice, si astfel intreaga administratie a tarii a ajuns astazi sa fie o completa anarhie si autoritatea Puterii a disparut cu totul".
Nu este greu de recunoscut actualitatea acestui text a carui vechime a depasit 150 de ani! Jocul la trecerea timpului in istorie pare a fi o particularitate romaneasca. Ne prefacem ca intelegem si aplicam legi; ca avem putinta sa definim norme de civilizatie pentru a le distruge prin fapte. Simulam aple