Mai nou, din muntii Romaniei se fura nu numai cosoni si bratari dacice, ci si... vipere. Nu la miez de noapte, ci ziua in amiaza mare, pentru ca, nu-i asa?, respectivelor reptile le place sa se incalzeasca pe pietrele incinse de soare. Hotul le-a invatat obiceiul si le culege linistit, pentru ca legea (inca! ) nu-l pedepseste drastic. Daca eroul din poveste vindea piei de broasca, de ce nu ar incerca el sa comercializeze serpi?
In Romania exista trei specii de vipere: cele fara corn - in zona de munte, cele cu corn - in Banat si Dobrogea si vipera de stepa - in Moldova si Transilvania. Ei bine, o recenta cercetare finantata de UE si realizata de specialistii Facultatii de geografie din cadrul Universitatii Bucuresti in Parcul National Portile de Fier a relevat o realitate tragica: in ultimii zece ani numarul viperelor a scazut dramatic. Profesorul clujean, herpetologul Ioan Ghira, care si-a sustinut doctoratul cu acest subiect, prezent si el alaturi de colegii bucuresteni la amintita cercetare, povesteste ca acolo unde prin anii '90 gasea zeci de vipere cu corn, acum abia reusea sa identifice cate un exemplar. Iar cauza disparitiei lor nu este naturala. Autorii acestui adevarat masacru sunt braconierii de vipere. Organizati in adevarate echipe, ei bantuie zonele populate de aceste reptile protejate prin lege, le prind, le baga in sticle de plastic gaurite pentru o minima aerisire, pun dopul si asteapta cumparatori, facandu-si publicitate chiar pe Internet, fara sa se gandeasca la consecintele dramatice ale actului lor. Nu le hranesc, nu le asigura conditiile necesare supravietuirii, asa incat, daca amatorii de animale ocrotite nu apar repede, viperele mor.
- Vanatoarea ilegala, care poate declansa dereglari iremediabile ale ecosistemului (ganditi-va ca viperele se hranesc, in principal, cu soareci si ca disparitia lor ar permite inmultirea necontrolata