Foto: jacquesdemolay.org
La 18 martie 1314 pierea ars pe rug Jacques de Molay, un nume care acum, dupa 693 de ani de legende si povesti si prin teama de ocult a oamenilor, este in continuare asociat cu prabusirea Templierilor, cu fatidica zi de „vineri 13” si cu blestemul necrutator pe care l-ar fi abatut asupra Regelui Philip cel Frumos si a urmasilor sai.
Intr-o vreme in care fanteziile si conspiratiile a la Dan Brown fac ravagii in cultura de masa, de Molay, ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, „traieste” si acum, intruchipat in filme de Gerard Depardieu sau purtand numele unei fraternitati pan-americane din care s-au tras personalitati majore ale secolului trecut, precum John Wayne, Bill Clinton sau Walt Disney.
[c:1:s]Jacques de Molay, un nobil franc de rang inferior, a fost numit Mare Maestru al Templierilor dupa moartea lui Theobald Gaudin, cel de-al 22-lea lider al acestui ordin de calugari razboinici crestini. Ascensiunea sa este pusa de istorici pe seama promisiunilor ca va reforma ordinul si il va adapta la noile conditii politice.
Dar, intr-o vreme in care intreaga Europa se saturase de cruciade, insasi ratiunea de a fi a Templierilor - iar de Molay nu a reusit sa previna sangerosul sfarsit al acestei organizatii, care dupa sute de ani incepuse sa cada in dizgratia Bisericii Catolice.
Prietenii cu regii Europei si hanii mongoli
Nu se stie cand s-a nascut exact. Si se stie foarte putin despre primii patruzeci si ceva de ani din viata sa, cu exceptia faptului ca avea rang nobil si ca a intrat de tanar in Ordin.
[c:2:d]Ce se stie, insa, este povestea sa dupa retragerea din Est. In 1291, inainte de moartea Marelui Maestru Gaudin, el isi facea deja „campanie electorala” pentru a prelua fraiele Ordinului, lucru pe care, fara prea multa concurenta, l-a realizat un an mai tarziu, can