Gruparea producatorilor de energie intr-o companie de stat, formata din Nuclearelectrica, Portile de Fier si RAAN, si constituirea a trei sau patru societati care sa administreze capacitati termo si hidro este considerata cea mai buna solutie de reorganizare a sistemului energetic. Potrivit Mediafax, comasarea producatorilor din sectorul termo, hidro si nuclear in patru si, respectiv, cinci companii, care ar avea aproximativ aceeasi cota de piata si costuri de productie la niveluri apropiate, a obtinut cel mai mare punctaj, conform unui studiu elaborat de Parsons Brinkerhoff (PB) Power din Marea Britanie in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), obtinut de agentia Mediafax.
Studiul pentru restructurarea sectorului de productie a energiei electrice din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, realizat de PB si ISPE, contine cinci variante, fiecare avand doua sau trei scenarii privind gruparea companiilor din sectoarele termo, hidro si nuclear in mai multe entitati.
"Nuclearelectrica ar trebui sa ramana la stat"
Gruparea producatorilor de energie in noi structuri corporative a fost elaborat in functie de mai multe criterii, precum cota de piata, costul unitar actualizat, volumul de investitii necesar in perioada 2007-2012. MEC, prin compania Transelectrica, care a organizat la sfarsitul anului trecut licitatia pentru desemnarea consultantului, a solicitat gruparea producatorilor in cinci variante, din care una suplimentara propusa de PB Power si ISPE. Conform studiului, punctajul cel mai mare a fost obtinut de scenariile suplimentare propuse de consultant, care prevad ca statul sa detina compania din a carui componenta fac parte producatorii cu preturile cele mai reduse, respectiv Hidrocentrala Portile de Fier, Nuclearelectrica si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN). "Nuclearelectrica ar