Cum se situeaza Prahova in ceea ce priveste pregatirile pentru sarbatorile de Pasti?
Din punctul meu de vedere stam aproximativ bine. Adica, fata de celelalte judete, unde nu sunt abatoare, acestea fiind inchise din cauza ca nu respectau normele Uniunii Europene, noi stam foarte bine. Avem sase abatoare in care se pot taia miei. In secunda aceasta sunt numai doua autorizate pentru taiat oi si miei si inca patru pentru taiat porci.
Incepand cu saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.r.) vom semna derogari si pentru celelalte abatoare, sa poata taia si ele miei. Controlul la sacrificare a carcasei va fi facut de un medic care lucreaza in abatorul respectiv. Bine, se poate merge acasa la cioban pentru a se procura carnea. Nu este legal, insa nu poti impune nimanui sa cumpere carne dintr-un anumit loc.
Nu putem intra la cioban in curte, pe de alta parte. Trebuie respectata proprietatea. Fiecare om care cumpara de la cineva carne neverificata isi asuma responsabilitatea.
La ce va referiti cand vorbiti despre derogare? Este sigura carnea procurata dintr-un abator care a primit derogare?
Adica se pot taia ovine in abatoarele autorizate sa sacrifice porci. Este vorba, in fapt, despre liniile de abatorizare. La porc e o linie de o inaltime de un metru si ceva, la vaca e o linie de doi metri si ceva. La oaie, e altceva. E vorba numai de dotare tehnica. Cele doua unitati autorizate despre care vorbeam au linii de abatorizare si pentru porc, si pentru vaci si pentru oi.
Deci au linii separate pentru fiecare. Sunt aspecte diferite, tehnico-sanitare. Existand riscul aparitiei unor boli, de la ovine si bovine se recolteaza anumite parti din carcase. La vaca, din cauza riscului existentei bolii vacii nebune, se recolteaza creierul si parti din c