Spuma de ficatei de pasare.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g ficatei de pasare, 300 g unt moale (putin sarat), 15 cl vin alb sec, 3 linguri Porto (vin dulce), 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper macinat mai mare, cateva boabe uscate de coacaze sau catina.
Mod de preparare:
Curatati ficateii de pielite, spalati-i bine si puneti-i intr-o cratita impreuna cu vinul. Lasati-i sa fiarba incet, la foc mic, circa 7-8 minute. Scurgeti-i si puneti-i deoparte sa se raceasca.
Puneti ficateii reci in robotul de bucatarie, impreuna cu untul rupt bucatele, vinul dulce, nucsoara si putina sare si maruntiti-i, cu intreruperi, ca sa nu se incalzeasca, pana ce obtineti o pasta spumoasa omogena (de consistenta foie gras-ului). Mai gustati o data de sare si piper si repartizati spuma in 6 boluri, apasand-o bine. Acoperiti bolurile cu folie de plastic si tineti-le cel putin 10 ore la rece. Inainte de-a o servi, presarati deasupra piper macinat mai mare si fructele uscate si serviti spuma de ficatei cu paine de vatra, prajita.
Placinta cu ceapa
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 800 g ceapa mica si lunguiata (circa 20 de cepe), 1 pachet aluat de foitaj (aprox. 250 g), 1 l lapte, 50 g unt + inca 10 g pentru uns forma, 1/2 cubulet de supa concentrata de pasare, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Curatati cepele, puneti-le impreuna cu laptele intr-o cratita mare
si lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 15 minute. Puneti-le sa se scurga intr-o strecuratoare si zvantati-le cu hartie absorbanta (atentie: cepele trebuie sa ramana intregi!). Incingeti untul intr-o tigaie adanca si prajiti cepele, pana cand se rumenesc frumos.
Incingeti cuptorul la 210gr.C. Diluati tableta de supa concentrata in 25 cl de apa clocotita si varsati zeama peste cepe. Lasati sa fiarba vreo 30 de minute la foc potrivit, pana ce