Preferinta pentru pantofii romanesti, nu foarte aratosi dar trainici si de buna calitate este deja un mit. In prezent, insa, cum in Romania pretul ramane cel mai important criteriu in alegerea unui produs, din aproape orice domeniu, pantoful romanesc nu mai are prea multa cautare. Si aceasta deoarece incaltamintea din import este mai ieftina iar paleta de culori si modele este mult mai larga. "Romanii cauta, in general, pantofi ieftini, iar cei mai ieftini provin din import. Pantofii romanesti sunt apreciati pentru calitatea materialelor si rezistenta, pretul nu este mare, si totusi acestia raman inca in urma preferintelor vis-a-vis de cei din import, care ofera selectie mai mare de modele si culori, la un pret mai mic", spune Doru Mladin, presedintele Organizatiei Patronale din Sectorul Pielarie si Incaltaminte. Tarile de unde importam cele mai multe perechi de incaltaminte sunt Italia, Portugalia, Spania, China si India.
"In vreme ce in Romania costul mediu de productie a unei perechi de incaltaminte este de aproximativ 14-15 euro, in India, de pilda, acesta este de 8-10 euro", explica Mladin.
Acesta adauga ca "marcile interne sunt, in general, tot marci... straine, fiindca produsele provin in marea lor majoritate de la producatori romani care lucreaza pentru marci straine sau de la producatori straini care au fabrici si in Romania". Din marcile pur romanesti de traditie, au mai ramas in activitate astazi doar cateva precum Antilopa, Tino, Banatim. Potrivit lui Mladin, Romania importa anual peste 60 milioane perechi de pantofi. Exporturile se limiteaza doar la mana de lucru deoarece producatorul isi aduce linia de productie si materialele pentru ca in Romania sa se efectueze doar asamblarea si finisarea produselor. "Acesta este, practic, exportul", sustine Mladin care afirma ca evolutia lohn-ului a ramas constanta in ultimul timp dar ar putea chiar sa