Leul si-a vazut linistit saptamana trecuta de evolutia sa apreciativa fata de euro si dolar.
Dupa o scurta trecere la pragul de 3,4 lei, in 5 martie, in plina criza a pietei de capital, euro a coborat la sfarsitul saptamanii trecute la 3,3639 lei, indreptandu-se rapid spre 3,35 lei, pragul suport al primului trimestru. Din punctul de vedere al rezistentelor, trebuie observat ca raportul euro/leu a coborat constant de la 3,42 la 3,41, apoi la 3,39 iar in prezent “varful” se afla la 3,38 lei.
Pe acest fond este de asteptat ca in scurt timp euro sa testeze pragul de 3,35 lei sau chiar sa coboare sub el, avand in vedere ca minimul inregistrat de la inceputul anului a fost de 3,3560 lei, inregistrat in prima sedinta din ianuarie. Pe termen mediu euro se poate apropia de pragul de 3,3 lei pentru ca spre sfarsitul anului posibilele noi reduceri ale dobanzii de politica monetara, se anticipeaza un nivel de 7 - 7,5%, sa induca presiune pe curs iar acesta sa revina spre 3,4 - 3,45 lei.
Evolutia apreciativa a leului se bazeaza acum pe fluxurile mari de capital intrate in economia romaneasca si pe valuta trimisa acasa de milioanele de romani care muncesc in afara tarii, “banii fierbinti” contand ceva mai putin. In aceste conditii deficitul comercial, care creste continuu, nu creeaza temeri in piata. De altfel conform unui comunicat al BNR, in ianuarie “contul curent al balantei de plati a “inregistrat un deficit de 766 milioane euro. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 829 milioane euro, mai mare cu 83% fata de ianuarie 2006, pe fondul cresterii mai accentuate a importurilor in raport cu exporturile (25,4%, respectiv 10,7%)”. Insa, deficitul a fost acoperit “in proportie de 51,4% prin investitii straine directe, care au atins valoarea de 394 milioane euro”, se mai arata in comunicatul BNR