Paritatea euro/dolar a „spart" vinerea trecuta pragul de 1,33 dolari (maxim de 1,3341 dolari), dupa ce acesta fusese tatonat de mai multe ori de la inceputul anului, apropiindu-se de cea mai importanta rezistenta, care se situeaza la 1,3377 dolari. Depasirea acestui nivel lasa cale libera euro catre nivelul de 1,35 dolari, iar de aici la 1,40 dolari, nivel anticipat de unii analisti pentru sfarsitul anului, nu mai este cale lunga. In aceea ce priveste pragurile suport acestea au urcat la 1,3057 si 1,32 dolari.
Inceputul saptamanii nu lasa sa se intrevada o astfel de evolutie, paritatea fluctuand in jurul pragului de 1,32 dolari, pietele aflandu-se inca sub influenta evenimentelor pietelor bursiere. Cresterea de vineri s-a petrecut ca urmare a temerilor legate de perspectivele intrarii economiei americane intr-o perioada de incetinire a cresterii sale, dupa ce segmentul constructiilor a inregistrat, conform statisticilor, scaderi in primele doua luni ale anului.
Astfel, par sa se confirme declaratiile de la inceputul lunii ale fostului presedinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan, care afirma ca economia americana ar putea intra, pana la sfarsitul anului, intr-o faza de recesiune, cu toate ca majoritatea specialistilor nu prognozeaza o astfel de evolutie, dar anticipeaza o incetinire a avansului economic pentru 2008.
"Cand se ajunge atat de departe de o recesiune, apar, invariabil, fortele care vor determina urmatoarea evolutie de acest tip, si, intr-adevar, incepem sa observam acest semnal. De exemplu, marjele de profitabilitate din SUA au inceput sa se stabilizeze, reprezentand un indiciu ca ne aflam in ultimele etape ale ciclului economic", a afirmat Greenspan.
In ceea ce priveste economia din euro-zona aceasta pare mult mai stabila si un ritm de crestere mai sustinut. Iar faptul ca Banca Centrala Europeana a decis majorarea dobanzii de