Sindicatele nu mai sperie de foarte mult timp prin forta maselor, ci prin puterea financiara pe care o detin. Jucatori de baza in lumea afacerilor, sindicalistii au un cuvant greu de spus atunci cand vine vorba despre domenii importante ale economiei. Cum ar fi turismul, unde miscarea sindicala, prin patru dintre cele mai mari confederatii, detine rolul principal.
SIND Romania SRL este closca cu oua de aur a miscarii sindicale romanesti. Cel putin din punct de vedere cantitativ, copilul de suflet al confederatiilor sindicale detine suprema-tia in turism. Firma care s-a nascut la putin timp dupa revolutie administreaza baza turistica a UGSR, fiind cea mai mare societate hoteliera din tara.
Exista insa riscul ca ouale de aur sa se sparga, iar o afacere cu un asemenea potential sa se distruga usor. Unii dintre liderii de sindicat spun ca, desi se inregistreaza castiguri de pe urma activitatilor SIND, acestea nu sunt reinvestite asa cum ar trebui.
Cum a pornit totul
Imediat dupa 1990, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR), sub conducerea lui Victor Ciorbea, a invocat statutul de mostenitoare a patrimoniului UGSR, revendicand tot ceea ce sindicatele muncitoresti au detinut pana la evenimentele din decembrie 1989. Printre aceste bunuri se afla si baza turistica.
Si, cum nu era singura la masa succesorala, confederatia lui Ciorbea s-a vazut nevoita sa accepte infiintarea unei societati comerciale care sa ia in administrare hotelurile si casele de odihna detinute de UGSR.
Doar trei mostenitori
In prima faza, discutam despre trei „mostenitori” carora le revin, in procente egale, cate 33,34 la suta din actiunile SIND Romania. Semnatarii contractului de infiintare a societatii sunt Victor Ciorbea, din partea CNSLR, Miron Mitrea, din partea CNS Fratia, si Liviu Luca, din partea CNS C