Din vanzarile de peste 600 mil. euro estimate de filiala locala a grupului petrolier ungar MOL pentru 2006, 20% reprezinta serviciile conexe, spune Cristina Osiescu, director de marketing al companiei.
De la modul cum sunt asezate rafturile intr-o benzinarie, pana la campaniile mari de publicitate, totul este calculat pe piata petroliera astfel incat consumatorul sa fie atras catre un brand. Cine este mai inspirat, castiga mai mult.
"80% din vanzarile la nivel local sunt realizate prin comercializarea de produse petroliere. Din volumele vandute, 40% sunt realizate pe carduri pentru companii prin care se alimenteaza flotele de masini, iar din restul, 45% sunt vanzari catre persoanele fizice prin carduri de fidelitate", spune reprezentanta MOL Romania.
Cardurile pentru flotele de masini nu sunt un produs care individualizeaza MOL, acesta putand fi regasit in cadrul mai multor companii petroliere prezente pe piata. Cardul de fidelitate este in schimb un produs unic MOL.
Cristina Osiescu a preluat conducerea operatiunilor de marketing in cadrul grupului petrolier ungar MOL in anul 2004, dupa o experienta de cinci ani in publicitate.
"Pe segmentul de servicii, diferentele mari incep sa se estompeze. Practic, exista doua categorii de servicii: cele conexe alimentarii si partea de magazin. Deocamdata, nu am introdus servicii financiare in benzinarii. Nu a fost cazul. De obicei, astfel de servicii sunt introduse pentru a sustine vanzarile", spune Osiescu.
Desi magazinele din benzinarii nu mai sunt demult amprenta unica a unui operator petrolier, majoritatea adoptand aceasta idee, totusi exista si aici un element de diferentiere.
"Intr-o benzinarie si rafturile sunt asezate astfel incat consumatotul sa nu se duca direct la casa. Exista niste standarde generale pe care le adaptezi la un stil de business. Nu poti aplica strategia di