Fluctuatiile pretului unciei de aur au fost minore saptamana trecuta, comparativ cu precedenta, ele mentinandu-se pe piata londoneza a aurului in jurul pragului de 650 dolari.
In prima jumatate a saptamanii uncia a stagnat in jurul valorii de 643 dolari, pentru ca joi sa scada la 646 dolari. Vineri, preturile au revenit la fixingul din cursul serii la 653 dolari, pe fondul deprecierii monedei americane fata de cea europeana, analistii considerand ca pragul de 660 dolari va fi depasit in scurt timp, in cazul in care euro isi va mentine trendul ascendent. Pentru sfarsitul anului analistii continua sa priveasca spre nivelul de 700 dolari, dupa ce in saptamanile precedente scaderea pietelor bursiere a determinat multi investitori sa isi lichideze pozitiile pe aur, pentru a-si limita pierderile provocate de reducerea preturilor la actiuni. Sa ne aducem aminte ca, la inceputul lunii, uncia urcase catre pragul de 690 dolari, mai sus cu circa 12% fata de primele tranzactii din ianuarie, cererea ridicata fiind determinata de tensiunile geopolitice, precum dosarul nuclear iranian, si de cresterea cotatiei petrolului, metalul galben fiind considerat de investitori, in primul rand marile fonduri de hedging, un „refugiu" sigur. In opinia analistilor metalul galben isi mentine trendul ascendent, inceput in 2002, ei luand in calcul perspectivele unei deprecieri importante a monedei americane fata de cea europeana. Ramane de vazut, ce se va intampla in momentul atingerii pragului de 700 dolari (reamintim ca maximul anului trecut, atins in mai, dupa 26 de ani, a fost de 730,40 dolari). Atingerea acestui prag ar putea declansa ordinele de vanzare, speculatorii dorind sa profite de cresterea constanta si sa isi marcheze profiturile.
Fluctuatiile pretului unciei de aur au fost minore saptamana trecuta, comparativ cu precedenta, ele mentinandu-se pe piata londoneza a aurului