Ritmul de economisire din tara noastra este insa mult mai mic decat in alte state membre ale UE
Populatia din tara noastra a inregistrat pe parcursul ultimilor ani printre cele mai mari majorari salariale din UE. Totusi, pentru a recupera decalajul fata de celelalte state central-europene, vor mai trece inca trei-patru ani. Mai mult, tinand cont de nivelul scazut al salariilor, procesul de economisire inregistreaza un ritm lent de crestere.
Salariatii din tara noastra inregistreaza printre cele mai alerte ritmuri de crestere a veniturilor din Europa. Astfel, salariul mediu brut a fost, anul trecut, de circa 320 euro (aproximativ 1.130 lei), cu mai mult de doua ori mai mare decat nivelul mediu inregistrat la nivelul anului 2000.
Comparativ, in alte state membre al Uniunii Europene, precum Polonia, Ungaria sau Republica Ceha, majorarile salariilor exprimate in euro au fost in jurul a 30%-40%. Totodata, trebuie amintit faptul ca populatia din tara noastra inregistreaza printre cele mai scazute valori ale salariilor medii din UE.
Spre exemplu, in tarile central-europene, venitul mediu brut al unui angajat se situeaza la circa 600-700 euro. Singurul stat din Uniunea Europeana care inregistreaza un nivel mediu al salariului sub cel din tara noastra este Bulgaria.
Venitul din munca, sub cel obtinut in anul 1990
La inceputul acestui an, Institutul National de Statistica a raportat un salariu mediu brut de 1.232 lei (918 lei - salariul net), in crestere cu aproximativ 12% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului 2006.
Totusi, tinand cont de evolutia ratei inflatiei si de majorarile salariale dupa 1990, rezulta faptul ca, in ianuarie 2007, salariul mediu nu reprezenta decat 97,2% din cel realizat in octombrie 1990 (prima luna in care Institutul National de Statistica a inceput sa