Ultimul furnal al Resitei(Foto: Romania Libera)
Rusii de la TMK vor sa demoleze ultimul furnal al Resitei. Singurul furnal care a mai ramas "in picioare" la Resita este pe cale sa fie demolat. Cunoscut ca "Cetatea de Foc" in epoca comunista, orasul se mandrea cu o otelarie, doua furnale si cinci laminoare. Acum, ultimul simbol al centrului metalurgic de odinioara risca sa fie daramat, cu toate ca, in urma cu peste 15 ani, autoritatile voiau sa il transforme in obiectiv turistic.
Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Caras-Severin considera ca furnalul reprezinta un sit istoric care trebuie protejat prin lege.
"Situatia furnalului din fostul Combinat Siderurgic Resita va fi analizata de membrii Comisiei Nationale de Patrimoniu, cea care are ultimul cuvant de spus in aceasta problema", sustine Ada Chisalita, directorul DCCPCN Caras-Severin.
La randul sau, conducerea TMK, in proprietatea careia se afla furnalul, vrea sa-l demoleze, pe motiv ca in creuzetul sau se afla nu mai putin de 38 de surse radioactive, lucru confirmat si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Pe locul sau se preconizeaza construirea unui alt obiectiv industrial.
Istoric
Primele furnale construite la Combinatul siderurgic dateaza din anul 1771, odata cu stabilirea celor dintai colonisti germani in Banat. Cu timpul ele au fost modernizate, in functie de dezvoltarea uzinei. S-a renuntat la ele in momentul in care procedura Simens-Martin de elaborare a otelului nu a mai fost de actualitate.
Combinatul Siderurgic Resita si-a schimbat numele in TMK la mijlocul anului trecut. Combinatul este detinut de grupul TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial. Ultimul furnal al Resitei(Foto: Romania Libera)
Rusi