Guvernul cancelarului german Angela Merkel a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute un proiect de lege privitor la reducerea taxelor corporatiste, o masura menita a intari competitivitatea companiilor germane.
Proiectul de lege propune o reducere a mediei impozitelor impuse companiilor pana la 29,8%, de la 38,7% in prezent, scrie Bloomberg.
Peer Steinbruck, ministrul german de finante, a declarat ca scopul acestor modificari este acela de a face Germania mai atractiva in fata investitorilor si de a se asigura ca "firmele vor plati o parte mai mare din taxe in Germania pe viitor", facand aluzie la masurile de restrictionare a migrarii capitalului catre tari cu regimuri fiscale mai blande, scrie Financial Times.
Incurajand companiile sa profite de taxele mai scazute, guvernul doreste sa le convinga sa nu-si mai raporteze castigurile peste hotare.
In fiecare an, companiile germane raporteaza castiguri in valoare de pana la 60 miliarde de euro peste hotare din cauza taxelor ridicate din Germania, adesea sub forma de imprumuturi catre filiale, conform Ministerului de Finante.
"Avem doua tinte: pe de o parte, dorim sa facem ratele taxelor impuse companiilor din Germania mai atractive pentru a impulsiona investitiile", a declarat Steinbruck. "In acelasi timp, incercam sa obtinem venituri sporite din taxe pe termen mediu, pe fondul acestor rate atractive".
Steinbruck a declarat ca se asteapta la o scadere a veniturilor anul viitor, pentru ca in 2009 sa se revina la nivelurile din 2007. El a aratat ca se asteapta la o crestere a veniturilor din taxe corporatiste de aproape 30% pana in 2012. Anul trecut, aceste venituri au atins un nivel de 11,4 miliarde de euro, conform website-ului ministerului german de finante.
"Aceasta masura trebuia luata cu foarte mult timp in urma", declara Alfons Kuehn, director al departamentului fiscal din