Autoritatile - clienti ai bijuteriilor de contrabanda
Pierderile statului - 18 milioane euro anual
Daca vrei sa cumperi o bijuterie in Romania ai 75 la suta sanse ca produsul achizitionat sa provina din actiuni de contrabanda. "Din totalul pietei autohtone de bijuterii, 75% il reprezinta comertul la negru", ne-a spus Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania. Astfel, potrivit acestuia, piata de profil este din ce in ce mai sufocata de bijuteriile aduse prin contrabanda din tari precum Turcia.
"Exista retele bine organizate care aduc direct pe "tejgheaua" vanzatorului, bijuterii din aur in cantitati de sute de kilograme la fiecare transport. Acestea se vand in magazine la preturi care, vizibil pentru fiecare, nu pot contine nici un fel de taxe", a adaugat presedintele PBR. Taxele de care vorbeste expertul sunt sensibil mai mari decat multe alte produse, respectiv 25% - accize si 19%- TVA.
Comert in institutii de stat
Potrivit lui Karl Heinz, de situatia de fata sunt constiente toate autoritatile romane. "Prin institutiile statului, firme mari sau chiar ministere importante - Finante sau Interne) se perinda comercianti ambulanti, neplatitori de niciun fel de taxe, care isi ofera bijuteriile oficialilor, care nu sunt deloc putini. Asta este si cel mai deranjant - ca tocmai cei care ar trebui sa vegheze asupra colectarii corecte a taxelor, sunt chiar clientii acestor "sacosari".
In UE lipseste acciza pe bijuterie
Urmare situatiei in care se afla piata bijuteriilor in momentul de fata, asociatiile si patronatele din domeniu au facut mai multe demersuri la Ministerul Finantelor Publice si alte institutii abilitate prin care s-a aratat prin doua studii macroeconomice independente, elaborate de A.S.E. si G.E.A., necesitatea eliminarii accizelor la bijuterii. "Studiile mentionat