Prefectura Cluj a solicitat ISJ o situatie schematica cu toti copiii care au parintii la munca in strainatate, situatia in care traiesc si cum le influenteaza lipsa parintilor studiile si comportamentul. In total, in judetul Cluj, 1.282 de elevi si copii au ambii parinti plecati la munca peste hotare.
Zeci dintre ei au ajuns la consultatie psihologica si cu nota scazuta la purtare datorita comportamentului apatic sau chiar violent. Psihologii scolari sunt de parere ca lipsa parintilor este un factor important care ii determina pe adolescenti, in special, la astfel de comportamente. Foarte multi dintre adolescentii cu parinti plecati in strainatate sunt din zona rurala.
In municipiile Turda si Campia Turzii exista, per total, circa 350 de astfel de cazuri. Foarte multi dintre cei ramasi singuri acasa au varste intre 7 si 15 ani si stau cu bunicii sau doar unul dintre bunici, au parintii divortati sau chiar plecati la munca in tari diferite.
Un sfert din copiii turdenilor au absente, merg la psihilog sau sunt corigenti
In municipiul Turda, 188 de prescolari, elevi si studenti au ambii parinti plecati peste hotare. In mare parte din cazuri, odraslele frecventeaza scoala si au rezultate in general bune, dar nu lipsesc nici situatiile unde libertatea de care se bucura in lipsa parintilor ii determina sa fuga de la ore sau intre in anturaje dubioase.
Cam 10% dintre copiii cu parinti in strainatate au sub 7 ani, circa 60% au varste cuprinse intre 7 si 15 ani, iar 30% trec de 16 ani. Problematici sunt tinerii cu varste cuprinse intre 15-17 ani, unde s-a observat o tendinta de a avea frecventa scazuta la scoala. Cam 8% dintre copiii turdenilor plecati de acasa, cu varste peste 17 ani, au ajuns si pe la psiholog.
Cea mai mare parte a celor lasati in tara sunt elevi de gimnaziu, care stau cu bunicii sau cu fratii