Familia Regala va intra oficial in posesia domeniului Peles, maine, cand la sediul Guvernului va fi semnat Memorandumul de retrocedare a domeniului Peles, de catre Radu Stroe, secretarul general al Executivului, si Andrew Popper, seful Casei Regale.
Memorandumul privind retrocedarea domeniului Peles catre reprezentantii Casei Regale a fost aprobat pe 20 februarie, de Guvern.
In ceea ce priveste etapele ulterioare semnarii documentului, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca familia regala trebuie sa faca toate demersurile legale pentru intrarea in posesie.
"Dupa ce primeste domeniul Peles, familia Regala trebuie sa-l intabuleze si sa realizeze toate demersurile pe care legea le prevede. Apoi, Casa Regala trebuie sa faca o oferta de vanzare a Castelului Peles si a partii vechi din Foisor pentru a fi rascumparate de statul roman", a declarat Iorgulescu.
Ministrul a sustinut ca, ulterior, se va face o evaluare a celor doua obiective si vor incepe negocierile pentru rascumpararea Castelului Peles si a partii vechi din Foisor de catre statul roman.
Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie, regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. In aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilari, dupa ce la sfarsitul lunii februarie, RA-APPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.
"Atat Pelesul, cat si Pelisorul si Foisorul vor avea destinatii precise si precizate. Pelesul va ramane timp de trei ani muzeu, la fel si Pelisorul. In ceea ce priveste partea veche a Foisorului, am convenit ca dupa retrocedare sa devina o resedinta de protocol. Exista un memorandum prezentat in se