Evreii ingropati in cimitirul din Beclean numai de odihna vesnica nu au parte. Pe locurile lor de veci se bat in instanta un politist si o asociatie evreiasca din diaspora si se targuiesc primaria si Comunitatea Evreilor din Bistrita-Nasaud.
Locul destinat odihnei vesnice a evreilor din Beclean, vandut ca un teren agricol, s-a "imbogatit" dupa revolutie cu o gradina de zarzavat si o alee pietonala pe care isi scurteaza zilnic drumul la scoala copiii si profesorii din Beclean.
Primii care s-au autosesizat, dupa ce o parte a cimitirului a fost vanduta unui politist, au fost reprezentantii Asociatiei Evreilor Romano-Americani (AERA). Ei au dat in judecata atat Comunitatea Evreilor din Bistrita, proprietara cimitirului, cat si cumparatorul, politistul Nelu Poenar, solicitand magistratilor anularea actului de vanzare-cumparare si redarea destinatiei initiale a terenului. Presedintele AERA, David Kahan, totodata emisar al Consiliului Rabinic European, a platit un test de sol cu un scaner radar performant, efectuat in mai 2006 de US Radar Inc, sub coordonarea Heritage Foundation of Jewish Cemeteries (HFPJC). Raportul stiintific, recunoscut peste tot in lume, a demonstrat ca pe bucata de cimitir vanduta politistului ar mai putea fi morminte. Procesul a avut loc la Judecatoria Beclean si a fost pierdut de evreii din diaspora, printre altele, pe motiv ca judecatorii beclenari nu au luat in considerare testul, pentru ca nu a fost efectuat de o firma recunoscuta in Romania.
Comunitatea Evreilor s-a aparat sustinand ca bucata vanduta nu continea morminte. AERA a facut apel, iar primul termen in procesul judecat de Tribunalul Bistrita-Nasaud va avea loc miercuri.
Recent, a mai iesit la iveala o afacere in care este implicat acelasi cimitir, vandut pe bucati. Comunitatea Evreilor din Bistrita solicita Primariei Beclean contravaloarea in euro, la pretul pietei,