Problema retrocedării pământurilor în comuna Sânpetru reprezintă o situaţie delicată, aparent fără nicio soluţie, cei responsabili cu acordarea titlurilor de proprietate ridicând neputincioşi din umeri.
Foştii proprietari se plâng că nu primesc terenurile care, spun ei, le aparţin de drept. Unul dintre aceşti nemulţumiţi este Benea Ioan (foto), fost inginer, actual pensionar. El se aştepta să primească cinci hectare de teren arabil pe aria comunei Sânpetru. A primit în schimb o mlaştină.
Pământul familiei Benea a fost confiscat de stat în anul 1953. Oamenii şi-au dat pământul pe mâna comuniştilor şi nu sperau că o să-l mai recapete vreodată. Când s-a pus problema retrocedării, ei s-au gândit că le-a pus Dumnezeu mâna în cap. Dar s-au ales cu o serie de probleme, odată cu intrarea în vigoare a Legii 18 / 1991. Legea prevedea acordarea titlurilor de proprietate celor care beneficiau de acest drept legal, însă nu obliga, ci doar recomanda ca, acolo unde este posibil, pământurile să fie acordate proprietarilor pe vechile amplasamente. În baza acestei prevederi, membrii familiei Benea au solicitat, şi au primit, contravaloarea în acţiuni a celor cinci hectare de teren. Adică un număr de 352 de acţiuni la S.C. Agroindustriala Prejmer S.A.
Mlaştină fertilă
Agroindustriala a împărţit apoi terenurile în funcţie de numărul de acţiuni.
Rămas proprietar al acelor acţiuni, odată cu decesul părinţilor, Benea Ioan a înaintat numeroase memorii organelor abilitate pentru a primi pământul care a aparţinut familiei sale, aşteptând ani de zile un răspuns oficial. Autoritatea care a oferit, în cele din urmă, o notificare la cererea depusă de Benea Ioan, a fost, Prefectura. Proprietarul a fost a înştiinţat că „punerea în posesie a terenurilor agricole s-a făcut conform dorinţei majorităţii persoanelor îndreptăţite pe grade de fertilitate a terenurilor