Aproape jumatate dintre europeni considera ca viata lor s-a inrautatit de cand tara in care traiesc a aderat la Uniunea Europeana.
Este rezultatul unui sondaj de opinie publicat, luni, de cotidianul Financial Times, pe pagina online, cu doar cateva zile inaintea aniversarii, la 25 martie, a 50 de ani de existenta a blocului comunitar.
Potrivit studiului, doar 25% dintre europenii intervievati au raspuns ca simt o imbunatatire a situatiei din tara lor dupa aderarea la UE.
Locuitorii tarilor UE sunt, potrivit sondajului, pe de o parte pesimisti fata de rolul Uniunii pentru tara lor dar, in acelasi timp, nu cred ca le va merge mai bine daca statul in care traiesc s-ar retrage din UE.
Astfel, 22% dintre respondentii din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania cred ca le-ar fi mai bine in afara Uniunii, fata de 40% care considera ca le-ar merge mai rau.
Pe de alta parte, multi cetateni europeni asociaza UE cu birocratia.
Discutii pe Constitutia europeana
La aniversarea a 50 de ani de la formarea UE, care se va sarbatori in 25 martie la Berlin, presedintia germana are pe agenda reinnoirea discutiilor privind Constitutia europeana.
Cancelarul german, Angela Merkel, vrea sa foloseasca prilejul aniversarii pentru a introduce in asa-numita "declaratie de la Berlin", angajamente privind Constitutia europeana. Marea Britanie, Cehia si Polonia se opun insa.
Merkel vrea sa propuna o versiune mai concentrata a Tratatului european, respins de francezi si olandezi la referendumurile din 2005, cu obiectivul de a fi ratificat pana in 2009.
Referitor la Constitutia europeana, sondajul de opinie publicat de Financial Times arata ca 35% dintre respondenti cred ca aceasta va avea un impact pozitiv asupra tarii lor, in timp ce 27% afirma contrariul. Cei mai pesimisti