O analiza efectuata in mai multe tari europene releva faptul ca Europa se confrunta cu una dintre cele mai acute crize din ultimele decenii pe piata fortei de munca, potrivit editiei online a publicatiei Herald Tribune.
Pentru un continent in care rata ridicata a somajului a reprezentat o constanta a economiei in ultimii 30 de ani, ar putea parea putin neobisnuit ca tarile europene sa intampine o astfel de criza. Si totusi, 2007 pare a fi cel mai greu an de pana acum pentru departamentele de recrutare de pe batranul continent.
Numai in Germania se estimeaza ca exista peste 22.000 de pozitii neocupate in domeniul constructiilor si cel energetic, cu peste 30% mai mult decat in 2005. Iar pierderile cauzate de aceasta criza ajung la aproximativ 4,8 miliarde de euro.
Si alte economii puternice sunt afectate de lipsa personalului specializat. Italia si Franta se confrunta cu probleme fara precedent, personalul departamentelor de recrutare fiind nevoit sa isi indrepte atentia spre tari din Europa de Est si chiar din afara Europei. Dar nici aceasta posibilitate nu ofera o solutie viabila atata timp cat specialistii de peste hotare se confrunta cu serioase impedimente birocratice pentru a putea lucra in tarile vest-europene.
Nici marile companii nu au ramas imune la criza fara precedent pe care o traverseaza Europa. Klaus Kleinfeld, director executiv al companiei Siemens, declara pentru Herald Tribune ca exista peste 2.500 de posturi libere numai in Germania. Problema a devenit suficient de acuta incat Siemens sa fie nevoita sa apeleze la serviciile unor fosti angajati care au depasit varsta pensionarii.
Atentia recruterilor se indreapta acum spre scoli si universitati acolo unde au inceput o campanie puternica de incurajare a tinerilor in a-si obtine nu una, ci chiar mai multe specializari.
O alternativa de moment o poate reprezenta m