Pentru unii, moartea reprezintă un chin, pentru alţii, o adevărată afacere. Anul trecut, la Administraţia Cimitirelor Mureş a fost înregistrat un număr de 2501 de decese, iar firmele care oferă servicii de pompe funebre sunt din ce în ce mai multe, atât în ţară cât şi pe piaţa târgumureşeană.
Fiecare îşi doreşte ca la apusul vieţii să aibă parte de o înmormântare creştinească decentă, dar nu oricine îşi poate şi permite acest lucru. Ba mai mult, auzim cazuri de sicrie "rezervate" de zece ani care aşteaptă să fie ridicate în momentul în care este nevoie de el şi asta pentru că "nu strică niciodată să fi precaut". Patronii firmelor mortuare sunt de părere că oamenii care apelează la acest tip de servicii pentru înmormântarea unei persoane dragi, se orientează mai mult spre minimul necesar pentru a avea o înmormântare modestă. Există şi cazuri speciale, a precizat patronul firmei S.C. Apusul. S.R.L., "o dată în doi ani de zile, când am organizat o înmormântare de 5000 lei. Un preţ estimativ pentru o înmormântare decentă, dar nu sofisticată costa în jur de 1500 de lei".
Un sicriu poate ajunge la 4900 lei!
Primul pas în organizarea unei înmormântări este alergătura pentru formalităţile necesare înmormântării, şi aici ne referim la certificatul medical de deces care costă în jur de 40 de lei. Pe baza acestuia se obţine gratuit de la Primărie, certificatul de deces şi adeverinţa de înhumare sau incinerare. Apoi, după preferinţa sau mai bine zis buzunarul fiecăruia, se face cosmetica mortuară şi îmbălsămarea oferită doar de anumite firme din Târgu-Mureş şi care variază între 50 şi 75 de lei. Achiziţionarea unui sicriu pentru "viaţa de apoi" este după părerea multora, cea mai costisitoare parte. Gama este variată iar costurile diferă în funcţie de materialul din care sunt confecţionate, a tapiţeriilor sau garniturilor şi nu în ultimul rând a firmei de und