Bulgaria: Imobiliarul, finantat si prin Bursa
Incredere sporita
Sectorul imobiliar romanesc prezinta o serie de dezavantaje comparativ cu cel bulgaresc prin faptul ca piata financiara nu este suficient de dezvoltata pentru a-l putea sustine. Lipsa unei Burse imobiliare pentru a sustine sectorul imobiliar duce la pierderea multor investitori straini. "Investitiile in piata de real-estate sunt incetinite sau intarziate din punct de vedere al volumului de capital investit si reinvestit, iar sectorul romanesc de real-estate, desi in continua crestere, nu este valorificat totusi la potentialul sau maxim", subliniaza Daiana Voicu managing director Willbrook Management International.
Potrivit acesteia, Bulgaria este singura tara din Europa Centrala si de Est unde sectorul imobiliar este finantat si prin Bursa. La Sofia accesul la randamentele proprietatilor de real-estate este public prin intermediul REIT-urilor listate la Bursa, fenomen care asigura un cadru legislativ mai transparent, dar si unele avantaje financiare investitorilor straini.
Beneficiind de un cadru legislativ favorabil, Real Estate Investment Trusts au fost implementate ca o modalitate alternativa de investire, dar piata bulgareasca le-a folosit ulterior pentru incurajarea si sporirea investitiilor straine in imobiliar.
Piata bulgareasca ofera o reducere la zero a impozitului pe profit, astfel ca investitorii pot reinvesti profiturile in proiecte imobiliare dezvoltate in acelasi stat.
Acest lucru duce la o crestere continua a investitiilor globale. "In 2007 multe REIT-uri isi vor diversifica portofoliile privind tipurile de investitii si vor castiga dimensiuni semnificative", estimeaza managerul Willbrook. In pofida absentei REIT-urilor, piata autohtona ramane printre principalele atractii prin prisma numarului mare al populatiei urbane. Spre deosebire de Bulgari