Santier de constructii devenit sit arheologicFoto: HotNews.ro
Lucrarile in zona veche a centrului Capitalei au fost demarate de mai bine de trei luni si, pentru o scurta vreme, arhitectii municipalitatii vor incerca sa gaseasca o solutie pentru noile date care au intrat in calcul pentru renovarea Centrului Istoric.
Sapaturile constructorilor au scos la iveala un vechi drum ce ducea de la Curtea Domneasca la un han din apropiere, un beci si ramasite ale unor vase de cateva sute de ani. Daca arheologii vor gasi obiecte arheologice mai vechi de secolul XVIII, zona va fi protejata de o cortina de sticla.
Muzeu in strada?
Muncitorii au descoperit in timpul lucrarilor pentru reabilitarea strazilor din centrul vechi cioburi ale unor vase datand din secolele XVIII- XIX, un beci vechi de doua sute de ani si ceea ce a fost candva o strada ingusta ce lega Curtea Domneasca de un han de la marginea vechiului centru.
Gheorghe Adamesteanu, seful sectiei de arheologie de la Muzeul Municipiului Bucuresti si coordonatorul lucrarilor arheologice din zona, spune ca in situl respectiv se asteapta sa fie descoperite obiecte mai vechi de secolul al XVIII-lea.
„Daca vom descoperi obiecte mai vechi decat cele de secol XVIII-XIX, vom aseza deasupra sapaturilor o suprafata transparenta”, a spus Adamesteanu. Arheologul a mai spus ca pentru moment se discuta ca, daca nu vor mai fi descoperite si alte obiecte vechi, sapaturile sa fie acoperite momentan cu nisip.
Arhitectii trebuie sa ii impace si pe arheologii care le cer sa aiba grija de importanta vestigiilor descoperite, dar si pe primarul Bucurestiului, care vrea ca lucrarile din zona sa se incheie cat mai aproape de termen.
Conform membrilor comandamentului pentru reabilitarea Centrului Istoric, noile descoperiri arheologice vor modifica si bugetul pentru renov