In urma unei sponsorizari, Fundatia Spitalul a instalat, in urma cu citiva ani, aparate de climatizare in Blocul Operator Chirurgical, in cadrul Serviciului de Urgenta, Radiologie-Tomograf, Reanimare si farmacie.
Toate acestea au costat, la acea vreme, 10.000 Ron. Investitia n-a adus insa confortul scontat, pentru ca aparatele nu sint prevazute cu filtre, iar aerul recirculat poate imprastia microbii. Asa ca, in sectia de Anestezie Terapie Intensiva si in salile de operatie, aparatele functioneaza "cu portia".
Efect de sera
Mirela Olteanu, directorul Fundatiei Spitalului spune ca a incercat pe cit posibil sa schimbe viata oamenilor internati in spital, dar si a angajatilor, prin achizitionarea citorva aparate de aer conditionat. Din pacate, aceste aparate sint unele obisnuite, pe care oricine si le-ar putea monta acasa, ele neavind filtru antimicrobian. Pentru ca la Terapie Intensiva fiecare rezerva trebuie sa stea permanent inchisa, angajatii spun ca se creeaza un efect de sera.
"Avem doua aparate de aer conditionat, insa nu le putem folosi tot timpul, deoarece ni s-a spus ca nu au filtre speciale, iar aerul recirculat imprastie microbii. Vara este foarte cald aici", spune o asistenta de la ATI.
Operatii "la rece"
Daca, pina in 2003, medicii erau nevoiti sa opereze chiar si la 50 de grade Celsius, acum exista in fiecare bloc operator aer conditionat. Din pacate, atit medicii, cit si pacientii se pot "bucura" de aer conditionat numai citeva ore, cit dureaza opratiile.
Transferati in saloane, bolnavii sint nevoiti apoi sa suporte caldura si mirosurile tipice pentru spitalele din Romania. Cu toate ca s-au infiintat rezerve de lux, acestea nu au aer conditionat, ci doar dau bolnavilor posibilitatea de a sta