Constitutia Romaniei garanteaza dreptul cetatenilor la informatiile de interes public si obliga mijloacele de informare in masa, publice si private, sa asigure informarea corecta a opiniei publice
In opinia celor doua societati, clauza pretinsa de S.C. Mediacom Romania S.R.L pentru linistea partenerului sau de afaceri, Romtelecom, "este absolut normala"
Centrul pentru Jurnalism Independent sustine ca prin aceste contracte se ingradeste libera exprimare a mass media
Romtelecom S.A. isi asigura o imagine imaculata prin intermediul contractelor de publicitate incheiate de S.C. Mediacom Romania S.A cu mass media.
Prin actele semnate de agentia de media planning, mijloacele de informare in masa se angajeaza sa nu divulge informatii compromitatoare la adresa Romtelecom si sa inlature prin orice mijloace eventualele informatii care ar atinge interesele Romtelecom S.A.
Desi ar trebui sa se opreasca la spatiul inchiriat pentru publicitate, clauzele din contractele incheiate de S.C. Mediacom Romania S.A. cu o parte a mass media influenteaza in favoarea partenerilor de afaceri a Mediacom informatiile servite cetatenilor, lucru care ridica semne de intrebare referitoare la libertatea de exprimare si independenta mass media.
Clauza pacatoasa
Potrivit capitolului II - "Durata Contractului", punctul 3, S.C. Mediacom se angajeaza sa actioneze numai in interesul Romtelecom S.A.: "Partile convin ca in baza prezentului contract, Beneficiarul ( Mediacom, n.r) va putea sa plaseze comenzi pentru prestarea de Servicii, astfel cum sunt solicitate, numai in beneficiul clientului Beneficiarului, Romtelecom S.A.
Astfel, Prestatorul ( publicatia mass media, n.r) se obliga sa presteze numai Servicii in folosul Romtelecom, in conformitate cu solicitarile adresate de catre Romtelecom Bene